Idag hade vi bild i bildsalen. Hela bildsalen inspirerar mig, finns så mycket olika material så man blir helt lyrisk. Idag fick vi skapa fritt inom breda ramar. Vi skulle experimentera med olika material på nya sätt som vi inte brukar för att se hur en färg kan uppföra sig på ett material som vi inte tror kan fungera. Mats som vi har i bild pratade om att en bild kan vara statisk, dynamisk, abstrakt och/eller konkret. Sedan fick jag beskrivet för mig vad optisk medelpunkt innebär i en bild, det var intressant. Jag har inte tänkt innan på hur viktigt det är med en balans i en bild och hur våra ögon dras till bilder som har en bra optisk medelpunkt, det ger en bra balans. Det bilder i reklam och tv som säljer bäst har en optisk medelpunkt.
Som jag nämnde tidigare fick vi skapa fritt, men vi hade ändå tydliga ramar om vad vi skulle göra. Först fick vi skära ut en liten ruta i hård papp och välja ut en fyrkantig ruta på en bild som skulle ha både ljusa och mörka färger (se bild 1 nedan). Innehållet i rutan skulle vi förstora upp på ett nytt papper, flera gånger med hjälp av olika material. Först skulle vi skapa en med bara papper och sedan en med bara kål/blyerts/gråskalor (se bild 2 nedan).
Sedan skulle vi pröva så många olika material vi kunde med samma mönster som vi valt, samma nyanser och linjer. Det var kreativt och fantasifullt för mig. Jag prövade till exempel att måla med flaskfärg på aluminiumfolie, måla med akvarell på rispapper och att blanda i mjöl i färgen (se bild nedan).
Den första bilden vi skapade, som enbart skulle vara skapat av olika papper kopierade Mats i tolv kopior. Av de tolv kopiorna skulle vi skapa mönster genom att vrida och pröva (se bilder nedan). Jag tycker att det var roligt. Det kommer jag göra i förskolan med barnen sedan. Min tanke är att jag då ska låta barnen skapa ett mönster som jag kopierar och så kan de få pröva att göra nya mönster med dem.
Vi hade bildlektion idag, men jag tycker att många fler ämnen ingick som ska genomsyra allt i förskolan. Detta kan ske genom lek, förståelse, intresse och tankar. De estetiska ämnena kommer också in genom dagens bildlektion för vi arbetade kreativt och det samverkar till att lösa problemlösningar, samarbete och kritiskt tänkande (Lpfö 98 rev. 2010, s. 10). Jag reflekterade över att bildlektionen också innehöll:
-Kemi/fysik när jag blandade färger för att få en annan färg samt när jag blandade olika material.
-Matematik när jag mätte upp hur mycket färg/material som skulle behövas till den ytan jag skulle måla eller klistra fast något. Sedan när vi förstorade upp den lilla rutan vi valt är också matematik.
-Natur när vi använde olika material från naturen som trä, tyg och sand.
-
Didaktik i hur, vad, varför och när barn lär sig ingår i bild.
-Språk när jag samspelade med andra i klassen och diskuterade hur de hade tänkt med sina bild i material och färg.
Allt det här och ännu mer ingick idag, jag tycker att det är inspirerande. Genom att ha ett ämne som bild så får man in så många andra ämnen också. I förskolan tänker man kanske inte alltid på det, jag behöver inte ha en matematikuppgift med barnen för att träna barnens matematik i förskolan (
Körling 2012, s.82). Det räcker om jag har bild med barnen och att man nämner att det är matematik som de tränar på också. Genom samspel med andra i grupp lär vi också av varandras kunskaper. Har ett barn mycket kunskap så lär det sig ännu mer och har ett barn lite kunskap så lär man sig mer, handlar om olika kunskapsplan. I bild lär vi genom att se hur någon annan gör och vi utvecklas tillsammans, i gemenskap.
Sedan vill jag nämna att det är roligt att få arbeta med sin fantasi. Det tänkte jag på idag, att man ska låta barnen skapa mer fritt och inte alltid ha en färdig prototyp på vad barnen ska skapa, som jag ofta ser i förskolan. I min blivande roll som förskollärare kommer jag prata med barnen om det de skapar, hur det kan se ut och vad det tror. Sedan kommer jag lägga fram mycket olika sorts material och jag vill sedan prata med barnen. Barnen ska få skapa fritt hur de tror med fantasi och i samspel med andra. Att få pröva själv är viktigt.
Referenser:
Körling, Anne-Marie (2012).
Nu ler Vygotskij: eleverna, undervisningen och Lgr 11. 1. uppl. Stockholm: Liber
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket