torsdag 18 december 2014

Borås konstmuseeum

Under museibesöket skulle vi ha med oss frågeställningar och fundera över, nedan följer dessa:
-Hur kan detta museibesök passa in i ett projekt eller temaarbete?
-Hur skulle jag som pedagog kunna använda detta museibesök på ett klokt sätt och som en naturlig del av det vardagliga arbetet på förskolan?

S.O.J [Sisters of Jam] Moa och Mikaela Krestesen
S.O.J har sedan 2008 arbetat med tvärdisciplinära projekt där de ställer frågor om ensamhet, gemenskap, historieskrivning och kontinuitet. De vill överbrygga gränser mellan genrer och få ett bredare och starkare uttryckssätt samt få ett feministiskt samtal över generationer. Detta visar de genom kollektiva arbetsmetoder i sin konst.
Jag anser att det är svårt att förklara vad den här utställningen handlar om för barn men man hade kunnat ta med barnen på utställningen och låta dem berätta vad de ser och återskapa det genom att måla. Barnen kan också ta kort med en Ipad, sedan kan man samtala om bilderna barnen tagit på förskolan.

Sedan var det en annan utställning som jag fastnade för. En fotoutställning av Aleksandra Kucharska (se bilder nedan). Det var några tavlor ur samma utställning som när jag var på Jönköpings Länsmuseum. Jag kände igen tavlorna från den utställningen, vilket var intressant.
Tavlorna är endast målade med blyerts och det föreställer olika tavlor på hus in-och utvändigt. Jag anser att barn på något sätt kan relatera de här tavlorna ifrån sin vardagsmiljö. Barnen kanske inte ser vad de föreställer direkt, det kan då ske en diskussion om det som kan vara intressant. Barnen kan diskutera och höra andras tankar om tavlorna och förstå vad någon annan ser i en tavla. Det är liknande när ett barn har målat en teckning och visar ett annat barn (Lpfö 98 rev. 2010, s. 10).

Referenser:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

tisdag 16 december 2014

Tre museibesök i Göteborg

Under museibesöket skulle vi ha med oss frågeställningar och fundera över:
-Hur kan detta museibesök passa in i ett projekt eller temaarbete?
-Hur skulle jag som pedagog kunna använda detta museibesök på ett klokt sätt och som en naturlig del av det vardagliga arbetet på förskolan?

Världskulturmuseet:  
På museet fanns en avdelning som var anpassad för barn vid namn Jordlingar. Den handlade b.la. mycket om vilka fantasifigurerna Jordlingarna är, ser ut, lever och bor. Jag tyckte själv att det var roligt att titta och vara där, jag blev inspirerad hur de hade inrett och skapat allt. Det fanns mycket yta men även små hörn där man skulle kunna samla barnen.
Som temaarbete på en förskola skulle man kunna gå hit på besök om man arbetar med rymden, musik, ljud, fantasifigurer eller olika levnadssätt. Det fanns en avdelning med gamla kläder/vapen och olika rytmiska ljud samt fågelkvitter fanns på utställningen. Jag anser att den här utställningen ger barn mycket utrymme att utveckla sin fantasi, lust och nyfikenhet. Det fanns också mycket utrymme för barn att leka och mysa på utställningen vilket är bra anser jag, barnen får leka och lära (Lpfö 98 rev. 2010, s. 9).

Sedan fanns det en annan utställning som jag tycker passade ihop med Jordlingarna vid namn Maadtoe (se bilder nedan). Om man har ett temaarbete om olika levnadssätt i förskolan så hade utställningen passat då den handlar om samers levnadssätt och traditioner. Utställningen visade föremål och bilder om samer och även bilder på hur samer har behandlats i dåtid och nutid. Jag tycker det var intressant, det skulle gå att prata om med barnen, till exempel samtala om att samer bor i Sverige men lever så olika oss. Det framkom på utställningen att samerna har haft det smärtsamt och det kan man prata mycket om med barnen anser jag.
Hasselblad Center: 
I Göteborgs konstmuseum fanns en fotoutställning vid namn Hasselblad Center. Detta var en fotoutställning vid namn:
Fotoutställningen hade bilder på människors kroppar i olika åldrar. Om man har tema kroppen så kan man absolut gå på den här fotoutställningen. Sedan var det bilder på olika kläder och tyger i olika färger. Efter man varit med barnen på denna utställning så kan barnen få måla och återskapa de sett. Skulle vara spännande att lyssna på barnens tankar om utställningen anser jag. Barnen kanske uppmärksammar något som vi inte tänker på.
Stadsmuseet:
I Stadsmuseet fanns en utställning som hette Göteborg från ovan (se bilder nedan).
Om man har temat min stad, så passar det här museet utmärkt. Man kan också arbeta utifrån bilderna över genom mönster, matematik och samtala med barnen vad det är på bilderna och hur är bilderna tagna. Hur ser vi ut uppifrån eller vår förskola? Man kan börja och måla kartor med barnen.

Sedan fick jag en skattkarta med saker man skulle finna på museet, på de olika våningarna. Det skulle vara roligt att göra med barnen, dock var det svårt att hitta allt och det tar tid så man bör tänka igenom hur många man ska leta efter hur mycket tid man har. Skattkartan passar ihop med temat över också. Kanske börjar barnen måla egna kartor på förskolan eller så kommer barnen in på pirater och skattkistor.

Det här museet hade också en egen utställning för barn (som Världskulturmuseet). Fast den här utställningen hette Barnens museum, det fanns stora ytor. Det kändes som att jag var på en förskola så det skulle nog vara enkelt att ta med sin barngrupp hit.
Utställningen skulle föreställa Göteborgs stad och barnen kan klättra i höghus, gå på café, ta med eget fika till en inomhuspark eller åka spårvagn. Utställningen passar in i utställningen Göteborg från ovan som jag nämnde först.

Referenser:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

lördag 13 december 2014

Navet-kemi och fysik

Besöket på Navet denna gång handlade om fysik och kemi. Det handlade mest om hur jag som blivande förskollärare kan använda mig av att upptäcka, experimentera och utforska färg tillsammans med citronsyra, socker och bikarbonat. Att göra enklare experiment med barnen är spännande då barnen får ställa hypoteser innan man utforskar vad som sker. Barnen får säga vad de tror om de kemiska processer och det är intressant att höra barns klocka tankar (Lpfö 98 rev. 2010, s. 10).
Bilden över visar hur flaskfärg utblandat med vatten droppades ut på ett fat med hjälp av en pippett, på faten hade vi fått strö ut en jämt lager av bikarbonat. Det vi skulle göra var att blanda fram så många olika färger som möjligt och sedan täcka hela fatet med färg, färgerna vi fick utgå ifrån var röd, blå och gul.
Sedan fick vi fyra glas där vi skulle fördela olika antal med sockerbitar och sedan blanda ner karamellfärg och 1 dl vatten i (se bild över). Vi skulle se hur många färger vi kunde få fram och om vi kunde få färgerna att hamna i olika skikt i glasrören, pippett användes även här. Enligt Persson (2009, ss.62-63) kan man komma in på andra experiment genom att göra det vi gjort idag med barnen. Dagens experiment kan utvecklas till att se vad som sker om man blandar till exempel olja och vatten, det handlar om lösning och blandning. Barnen kan i förskolan få ställa sina hypoteser innan och sedan tillsammans upptäcka vad som sker och samtala med barnen om varför det blir som det blir.

Referenser:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Persson, Hans (2009). Russinhissen: enkla experiment i fysik och kemi. Järfälla: Hands-on Science Text