torsdag 27 november 2014

VFU-vecka tre och VFU-uppföljning

Den här veckan har jag utvecklat och prövat mitt didaktiska material ytterligare. Detta var min sista VFU-vecka för den här terminen. Jag hade en liknande samling som veckan innan men jag försökte fråga barnen mer frågor nu, låta barnen lyssna på de olika ljuden i mitt ljudmemory och hitta vilka flaskor som låter lika. Sedan ville jag att barnen skulle förstå att de två flaskor som låter lika bildar ett par. Några av barnen förstod det och sa att de hittat ett par. Under samlingen pratade jag med barnen om vad vi hör med och de sa öronen. Vi pratade om att djur har öron som kan vara stora, som elefantens.

Jag tror upprepning gör stor skillnad när man prövar ett didaktisk material, att inte ta in för mycket nytt utan att göra samma sak och se hur barnen blir mer bekanta med materialet. Jag inser att jag skulle kunna ha haft fler flaskor till mitt ljudmemory, då barnen nu blivit duktiga på att hitta par relativt snabbt. Jag hade kunnat utmana de barn som behövt det mer, eftersom det är enkelt att skapa fler flaskor. Jag skulle kunnat utveckla ytterligare genom att fråga barnen vad de tycker att jag ska lägga i om jag hade gjort fler par, att hitta ljud som inte låter samma som de par jag har (se bilder nedan).
Den här veckan prövade jag också att använda mitt ljudmemory som ett memory. Eftersom jag är på en ett-treårs avdelning så ville jag pröva att spela memory med mitt ljudmemorey med de äldre barnen. Jag satte mig med tre barn som var fyra-fem år gamla och ställde fram flaskorna. Barnen fick en i taget välja två flaskor och skaka och lyssna om de var ett par. Fick man ett par så fick man göra igen och den med flest par vann. Barnen jag gjorde det och förstod snabbt hur man skulle göra, de skakade och lyssnade. Något som jag reflekterade över var att två par som jag hade lät ganska lika så jag fick vara med och ifrågasätta när de tyckte att de var ett par fast de inte var det. Men genom att jag hade två par som lät mer lika så blev det en aning svårare och gav barnen lite utmaning. Sedan kan man spela om flera gånger och de gjorde vi, barnen önskade det. Genom att spela flera gånger så märkte jag att barnen lärde sig snabbt och hittade paren också fortare. Jag anser att tio stycken flaskor som jag hade var passande många till att spela memory, men använder man det som ett ljudmemory bör man ha några fler för att utmana barnen.

Jag anser att jag nått det målet jag hade i början av min VFU med mitt didaktiska material. Målet var att barnen skulle utifrån deras tema ljud och genom mitt ljudmemory lyssna på olika ljud. De skulle skaka på flaskorna och försöka höra vilka två flaskor som låter lika och para ihop par. Barnen skulle få träna på att höra skillnad på de olika ljuden i mitt ljudmemory. Sedan har jag "självständigt planerat, genomfört, utvärderat och kritisk reflekterat över det jag gjort och använt de estetiska arbetsformerna för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden " som är ett av kursmålen.

När jag kom tillbaka till förskolan på mina två fältdagar ett tag efter så ville de äldre barnen spela memory med mig direkt. Jag prövade ju att spela memory med mitt ljudmemory med de äldre barnen när jag hade min sista VFU-vecka. Det kan utvärdera att barnen tyckte att det var kul, eftersom de tänkte på det när jag kom. De äldre barnen frågade mycket om vad flaskorna innehöll och jag frågade vad de trodde när de skakade på flaskorna. Det blev intressanta hypoteser. Jag hade sedan en samling med de yngre barnen med mitt ljudmemory, de kom ihåg mycket. Till exempel att två flaskor som låter lika bildar ett par och att man måste lyssna noga så man hör vilka två som låter lika. Jag ville att de skulle fortsätta att utveckla, arbeta och använda mitt ljudmemory så jag lät ljudmemoryt ligga i en låda synligt för barnen. Under mina två fältdagar så kunde jag då observera mitt ljudmemory, se hur barnen tog fram och använde det på olika spontana sätt i leken. De byggde med flaskorna, hade flaskorna som instrument, diskuterade om innehållet och spelade memory.

Vi kommer ha en VFU-uppföljning i skolan sedan där var och en visar upp sitt didaktiska material och berättar kort om hur man jobbat och vad man kom fram till genom att arbeta med sitt didaktiska material. Det ska bli intressant att få tips från mina klasskamrater hur de tänkt och gjort på sin VFU. Det är bra med idéer för mig som blivande förskollärare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar